Kritikët dhe shkolla jopublike Perla!

Kritika ndaj shkollës jopublike "Perla"

Mushkonjat tek nje shkolle e mesme jopublike!


Mushkonjat tek nje shkolle e mesme jopublike!

Ne shkollen tone te mesme jopublike prej disa muajsh, ne fakt qe prej vjeshtes se 2008-es, jane shfaqur mushkonjat.

Mushkonja, ah moj mushkonja! Ju moj mushkonja, te vogla, te pista, semundjesjellese u sillni shqetesime nxenesve te P.-se. Keshtu qe P.-ja eshte mjaft i merzitur me ju (aq sa te marre masa edhe kunderr jush)! Mos e detyroni P.-ne qe te beje je te tille gje! Nuk eshte ne interesin tuaj!

Ne nuk kemi ndonje (asnje) problem me ju. Ne problemin e kemi me P.-ne.

Ore P., a e di t`i se ka kohe qe ne biznesin/shkollen tende te mesme jopublike jane shfaqur mushkonjat…apo me sakte: kane gjetur mjedisin e pershtatshem per riprodhim/zhvillim/maturim dhe per te bere qejf. ???

Mushkonjat jane mjaft shqetesuese per nxenesit e shkolles tuaj te mesme jopublike. Ato u sjellin (atyre) probleme nga me te ndryshmet…nder te cilat:

 • pickime ne qafe (bejne qe sasia e gjakut qe qarkullon ne trupin e adoleshenteve te shkolles tuaj/tone te ulet ndjeshem )
 • pickime ne fytyre (te cilat sjellin perkeqesim te akneve, puçrave dhe i bejne fytyrat e nxenesve te “shemtuara” )
 • nuk i lejojne nxenesit qe te bejne nje muhabet te panderprere ne oren e pushimit ose edhe para se te filloje mesimi.
 • bezdisin shume, po shume fare, snobet e shkolles tuaj/tone…dhe dihen pasojat (shikime te shtrembeta, qeshje histerike etj)

Po perse valle jane shfaqur mushkonjat ne shkollen tone te mesme jopublike, te paster si Perlë??? Faktore qe favorizojne mushkonjat:

 • papasterti qe vijne nga ane te ndryshme si: therrtoret qe jane aty afer, tymi i rruges qe kalon po aty afer, si dhe koshat e pleherave super te mbushur
 • prania e pellumbave te P.-se  ne mjediset e shkolles (Glasat e pëllumbave janë një terren ideal për mykun këpurdhor. Nga foletë mund të migrojnë parazitë të cilët mund t’i pllakosin edhe njerëzit.)
 • prania e pemeve dhe e shkurreve
 • prania e pusetave (disi te mbyllura…por sa here bie shi ato bllokohen, nuk arrine te largojne ujerat dhe i nxjerrin ne siperfaqe…bashke me ujerat edhe gjera te tjera)

Le ta marrim pak me me shume seriozitet. (Edhe pse disave serioziteti nuk u pelqen!!!)

Shumica e  pickimeve nga insektet(mushkonjat ne kete rast) shkaktojnë vetëm reagim lokal, duke përfshirë këtu skuqje, të ënjtura, dhimbje dhe kruajtje. Por, nganjëherë disa njerëz reagojnë ndryshe dhe kjo duhet trajtohet menjëherë nga mjeku.

Çfarë shkakton pickimi

 1. Alergji
 2. Irritim të lëkurës
 3. Kruajtje në trup
 4. Puçrra të kuqe
 5. Sëmundje infektive

Tre vite më parë në vendin tonë u vu re prania e mushkonjës “Tigër”, e cila konsiderohet e rrezikshme, pasi pickimi i saj krijon alergji dhe mund të jetë burim i një sërë sëmundjesh. Për tu mbrojtur prej këtij insekti, specialistët e Institutit të Shëndetit Publik (ISHP), u bëjnë thirrje të gjithë qytetarëve, që të përdorin dezinfektues dhe kremra. E njëjta kërkesë u është bërë edhe bashkive për të marrë masat e duhura për dezinfektimin e zonave që mbulojnë.

Mushkonjat për vetë faktin se thithin gjakun nga persona, apo dhe kafshë të ndryshme mund të jenë përhapëse të viruseve vdekjeprurëse siç janë, sipas mjekëve, SIDA dhe hepatiti.

Një tjetër sëmundje që në vendin tonë kalon nga kafshët te njeriu nëpërmjet mushkonjave është Leshmanjoza, e cila kalon nga qentë e infektuar te njerëzit. Nëse nuk kurohet ajo mund të sjellë pasoja të rënda për organizmin.
Mundohuni qe ta dizinfektoni shkollen(mjediset e vecanta te saj)!!!
sTaFI DreJtUs
Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: